Samettisen pitämään ruokavalion kevyenä.Ruokalajien juhlaaJuuresten käyttötarkoituksia voi luetella loputtomiin.

Samettisen pehmeää juuressosekeittoa, suussa sulavan suloista lanttulaatikkoa, pirteän punaista punajuurta ja muhevan mehevää lihapataa. Mullan alla muhineista terveyspommeista saa talviherkkuja, joissa on väriä ja makua.Juurekset täydentävät mukavasti tuttua puoli kiloa päivässä -tavoitetta, sillä niitä on helppo ujuttaa ruokavalioon. Varsinkin talvella, kun kotimaisia kasviksia on vähemmän saatavilla, ovat juurekset loistava lisä monipuoliseen ruokavalioon.Terveyttä kuiduista ja kivennäisaineistaPorkkana on kuitupitoinen ja hyvä beetakaroteenin lähde. Beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi.

Nauris ja lanttu sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Punajuuri on pullollaan kaliumia, ja mustajuuressa on eniten kuitua. Juurekset ovat hyviä kuidunlähteitä. Kuitu pitää olon kylläisenä ja edistää ruoansulatusta.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Juureksilla on positiivinen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin muutenkin kuin vitamiinien tai kivennäisaineiden ansiosta. Juurekset sisältävät vain noin 15–50 kilokaloria 100 grammassa. Koska juuresten energiapitoisuus on matala, niiden lisääminen päivittäisiin aterioihin auttaa pitämään ruokavalion kevyenä.Ruokalajien juhlaaJuuresten käyttötarkoituksia voi luetella loputtomiin.

Niistä saa helposti erilaisia raasteita, ja lohkotut juurekset menevät myös piristävänä välipalana. Juureslastut tai -lohkot ovat omiaan dippailuun. Dippijuurekset voi nauttia myös kypsennettyinä, kaikkien vatsa ei kestä raakoja juureksia. Juurekset ovat herkullisia pitkään haudutettuna pataruokana, keitoissa tai laatikoissa. Täten herkkävatsainenkin voi hyödyntää juurekset ruoanlaitossa.

Juures taipuu moneen tarkoitukseen. Sosekeitot tai tavalliset sopat saavat makunsa niistä, suolaiset tai makeat piirakat ja kakut, wokkiruoat, pyreet ja soseet mehevöityvät juureksilla. Perunamuusiakin voi tuunata vaikkapa punajuuri- tai lanttusoseella. Vain mielikuvitus on rajana.Kokeile rohkeastiSuomessa viljellään eniten porkkanaa, lanttua ja punajuurta. Porkkana on ostetuin ja käytetyin juures, mikä ei ole ihme, sillä porkkanaa voi käyttää melkein kaikessa ruoanvalmistuksessa. Siitä saa tuttua laatikkoa, se on keiton vakiokaveri, mutta sillä saa mehevyyttä jälkiruokiinkin.

Suomessa viljellään myös juuriselleriä, palsternakkaa, naurista, retiisiä ja retikkaa. Jonkin verran kasvatetaan myös piparjuurta, mustajuurta ja maa-artisokkaa. Puhtaasta mullasta puskee puhdasta ravintoa. Suomalaisissa juureksissa on hyvin vähän torjunta-ainejäämiä, siksi ne ovatkin erityisen herkullisia ja terveellisiä.Porkkanan käyttömahdollisuudet ovat loputtomat, mutta kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti myös vähän vieraampia juureksia. Esimerkiksi mustajuuresta ja maa-artisokasta saa taivaallista sosekeittoa.Värillä on väliäPunaista, vihreää, oranssia, keltaista. Tiesitkö, että mitä monipuolisempia värejä juureksissa ja kasviksissa suosii, sitä monipuolisemmin niistä saa flavonoideja? Juurekset saavat kirkkaat värinsä muun muassa flavonoideista, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina.

Antioksidantit ehkäisevät elimistössä haitallista hapettumista, joka on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin.Värikäs ruoka on myös kaunista. Ruoan ulkonäöllä on merkitystä: silmää miellyttävä ulkomuoto tekee siitä entistä herkullisempaa.